Forelskelse

Hvad er forelskelse egentlig, hvad er det, der sker inde i vores hjerne, når vi er forelskede?

Ret beset hænger forelskelse sammen med kærlighed og det at elske, men forelskelsen er det, der kommer først. Det er den, der rammer os som en knytnæve lige i synet, lammer os, styrer os, kontrollerer os og kaster sin fortryllelse over os så der ikke er nogen forklaring på de skøre ting vi gør.

Det er mange gange blevet sagt, at forelskelse kan gøre os sindssyge og at forelskelse ikke er noget vi selv har nogen kontrol over, men snarere noget, der overtager os og vores rationelle tankegang. Det er noget med nogle kemikalier i hjernen, noget med nogle neuroner. Forelskelse er forbundet med begær, det at ønske at være tæt på et andet menneske og at være sammen med det menneske hele tiden.

Og så er det alle forundt. Alle kan blive forelskede. Det er fantastisk at være forelsket, man svæver af sted og det er som om man kan klare bare lidt mere af alting, hvis man er forelsket og alting ser lidt mere lyserødt ud. Man kan drømme i timevis om sin udkårne og man har ikke rigtig brug for mad eller søvn. Det er en af de allerstærkeste følelser, man overhovedet kan have. Men det er helt klart rarest at være forelsket, hvis den man er forelsket i gengælder ens følelser.

Godt eller skidt

Forelskelse kan nemlig også være helt forfærdelig. Det kan være frygteligt sårende at blive afvist af målet for ens affektion, så frygteligt at man føler man skal dø af sorg. Man kan ingenting spise, for man har kvalme hele tiden. Der er et stort sort hul i ens tanker. Faktisk er det påvist at en stor del af de mennesker, der er forelskede i en, der ikke gengælder deres følelser, ender med at blive alvorligt deprimerede.

Men forelskelse påvirker mennesker forskelligt. Det er ikke alle, der rammes lige hårdt af en forelskelse. Nogle er simpelthen ikke så påvirkede af deres følelser, hvor andre bliver fuldstændig overvældede af deres og ikke kan kontrollere hvad, de tænker, eller hvad de gør. For langt de fleste er forelskelse dog en rar følelse, en summende glæde, der kan mærkes i maven. Og som bliver stærkere, når man ser sit hjertes udkårne.

Den videnskabelige forklaring

Rent biologisk mener man, at forelskelse blandt voksne er en videreudvikling af mor-barn-tilknytningen. Når der er tale om begær, mener man at der rent fysiologisk sker det i kroppen, at der forekommer en stigning i hormonerne østrogen og androgen.

Forelskelse udløser endorfiner og hormonet oxytocin. Og da alt dette ofte sker i et samspil med hinanden, kan det godt være overordentlig svært at tøjle disse stoffers indvirkning på kroppen. Oxytocin har indflydelse på vores evne til at danne bånd til andre.

Hormonet ses hos andre pattedyr, der har partnere for livet. Forskere, der har arbejdet med forelskelse, har fundet ud af at forelskelse rent biologisk har mindre at gøre med følelser og mere at gøre med motivation og drivkraft.

Forelskelsen, har man fundet ud af, sidder i højre hjernehalvdel. Der er to specifikke områder i hjernen, der er med til at gøre os forelskede. Disse områder er involverede i produktionen af stoffet dopamin, der er et stof, der skaber lykkefølelse.

Serotonin er også et vigtigt stof i denne henseende, for det regulerer nemlig, hvor glade vi er. Jo mere serotonin, der produceres i hjernen, jo gladere er vi. Forskere mener at forelskelse er en primitiv drift og slet ikke en følelse. Så når vi har alle de følelser i kroppen, når vi er forelskede, så er de måske mere en følgevirkning af de kemiske reaktioner, der sker i kroppen, når vi oplever at vi bliver forelskede.

Forelskelse er for kun for pattedyr

Fordi forelskelse ses hos andre pattedyr, er man kommet frem til at det højst sandsynligt er en primitiv drift mere end noget andet. Det er noget vi har brug for, for at kunne danne par i længere tid og for eksempelvis at kunne formere os.

Helt praktisk og dyrisk. Alligevel kan man ikke helt koldt og videnskabeligt afvise de følelser og den kærlighed, der er en del af det at være forelsket. De bobler i maven, man føler. De smil man sender sin elskede og det sug det giver i maven, at kigge på sit hjertes udkårne.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.