Kender du Kreta?

Kreta er Grækenlands største ø og har en meget spændende historie. Øen ligger som den sydligste af de græske i Ægæerhavet. Øen er dannet af kalksten og har både bjerge og sandstrand, frodige dale, floder, søer, appelsinlunde, betagende bjergkløfter og mange andre smukke seværdigheder.

Vejret på øen er i langt de fleste tilfælde mildt og behageligt. Om sommeren er det ikke alt for varmt og regner stort set aldrig og om vinteren bliver det ikke meget koldt.

Kreta har også nogle spændende historiske seværdigheder og en interessant historie og mytologi. Den største by på Kreta er Iraklion med sine ca. 150.000 indbyggere, dernæst kommer Chania med sine ca. 50.000 indbyggere.

Chania er en meget smuk by, med en billedskøn gammel bydel og havnepromenade, som er meget populær blandt turister. I Chania kan man få alt hvad hjertet begærer, der findes smukke seværdigheder, alle slags kulinariske lækkerier og, hvis man er til den slags, shopping.

Gode transportmuligheder på den lille ø

Det er forholdsvis nemt at komme rundt på Kreta. Der går jævnligt busser fra den ene side af øen til den anden og der kører taxaer, men de er temmelig dyre. Man kan også leje en bil eller en scooter til en god pris og selv køre ud og kigge sig om. Dette er nok den bedste løsning, hvis man gerne vil se meget af øen. Man er fri til selv at bestemme hvor man kører hen og hvornår. Og nogle af de smukkeste seværdigheder er lettere at komme frem til med egen transport.

Hvis man holder af sol og strand er Elafonissi strand bestemt et besøg værd. Stranden er fantastisk pittoresk; lange strækninger med hvidt og lyserødt sand, klippeformationer, der danner mønstre i strandkanten og glimtende turkisfarvet vand.

Der er utrolig lækkert at bade og man kan finde både skygge for solen og læ for vinden, hvis det blæser. Hvis man er heldig kan man endda besøge stranden uden at den er alt for overrendt af andre turister, men da stranden er meget stor er der alligevel god plads til alle.

Hvad lever de af på Kreta

Kreta får det meste af sin indkomst fra turister, men landbrug spiller også en stor rolle for øen, især oliven – og appelsindyrkning. Der er rigtig mange oliventræer på Kreta.

Kretas mytologi bygger på de gamle græske guder, for eksempel blev Zeus født på Kreta. Og det samme gjorde Artemis og Apollo. Hvis man er interesseret i historie og arkæologi, findes der en del museer og arkæologiske gravsteder på øen, som man kan besøge.

Selvom Kreta er en del af Grækenland har øen sin helt egen kultur og egne traditioner, der ikke er de samme som på fastlandet. Øen er kendt for sine moderne poeter og kretanske forfattere. Kretinere er stolte af deres kultur og traditioner og man ser ofte folk gå klædt i en blanding af moderne tøj og traditionelt kretansk tøj.

Hvis man gerne vil besøge Kreta er der mange muligheder. Foråret begynder i april, hvor øen står i fuldt flor og det smukke milde vejr fortsætter langt ind i sensommeren, så man er ikke tvunget til at tage af sted i højsæsonen.

Hvis man er heldig kan man endda komme af sted rimelig billigt, eksempelvis på en afbudsrejse med hotel.

Priserne på Kreta er rimelige

Maden på restauranter er billigere end herhjemme og det samme gælder priser på drinks og så videre. Supermarkedspriserne er måske en smule lavere end herhjemme, men stort set de samme. Leje af bil på Kreta kan gøres billigt og benzin er billigere end herhjemme.

Der er en del turister fra Skandinavien og Tyskland på Kreta. Men overordnet kommer turister alle vegne fra, da Kreta er et meget populært rejsemål. Folk på øen er meget venlige og lette at snakke med, også selvom de måske ikke alle taler engelsk.

Maden er virkelig lækker, den er lavet af friske råvarer og ofte er retterne ganske enkle, men man smager råvarerne og får den lækre sydlige smag af solmodne tomater, lækre oliven og frisk salat. Appelsinerne er selvfølgelig også ganske uimodståelige.

Kreta er hjemsted for de sjældne og sårbare kri-kri geder, som mange bønder har til at gå på deres jorde. Der findes også ørne, pelikaner og traner på øen. Derudover er vandene omkring Kreta rige på liv, blandt andet lever der rigtig mange delfiner.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.