Lav din gamle pejs om til en biopejs til væggen

 

Hvis du har en gammel pejs som du ikke længere kan eller vil bruge, så er der nu andre muligheder for at få levende ild tilbage i dit liv. Det kan endda lade sig gøre når du ikke længere har en fungerende skorsten. Biopejs har nemlig slet ikke brug for en skorsten. Der findes heller ingen bygge-, brandsikrings- eller andre regler der skal overholdes. Med en biopejs kan du stort set gøre som det passer dig. Du kan simpelthen sætte en biopejs hen hvor den gamle pejs har været.

Det er nemt, og hvis du gør det selv, endda billig. Du kan sætte glas foran pejsen, eller du kan lade pejsen stå helt åben. Det er helt op til dig. Husk bare, at det stadig er åben ild du har at gøre med. Det skal behandles med respekt og omhu.

Hvad skal du bruge til at lave en biopejs?

Grundlæggende, består en biopejs af to ting: Et brandkar og bioethanol. Et brandkar er sådan set intet andet end et kar som du fylder med brændsel, nemlig bioethanol. En rigtig biopejs er naturligvis lidt mere sofistikeret end så. Brandkar er ikke lige med brandkar. Et godt brandkar er designet til at brænde bioethanol på en effektiv måde. Det sørger også for at du får flotte flammer, som du får med en traditionel pejs. Biopejs i den dyrere ende er elektronisk styret og kommer med fjernbetjening.
Ideelt finder du et brandkar der passer i størrelse til den eksisterende pejs. Men det er ikke et krav, du kan også bruge et der er mindre. Når brandkarret er på plads og fyldt med bioethanol, har du allerede en fungerende biopejs.
Resten er pynt. Du kan sætte glas foran, eller lave front af mursten eller kakler. Det er kun din fantasi der sætter grænser. Alt materiale du vil bruge, skal selvfølgelig være 100% ildfast. Derfor er det en god ide at bruge de samme materialer der ellers bruges til brændeovne og traditionelle pejs. Du kan også sætte sten i, eller keramisk træ. Så vil din biopejs til forveksling ligne en traditionel pejs
Det anbefales, at du bruger en lang lighter til at tænde op med. Men ellers er der ikke brug for andre optændingsmaterialer.

Vægmonterede biopejse

Der findes også masser af færdige biopejse. De kommer i alle mulige størrelser og modeller. En af de mest populære modeller er biopejs til væg. Den monteres simpelthen på en væg. Væggen kan sagtens være en skillevæg. Når du køber en vægmonteret biopejs, vil brugermanualen fortælle hvordan den skal monteres, og hvad du evt. skal passe på med. En biopejs udvikler ikke lige så megen varme som en brændeovn. Den kan dog sagtens bruges til at hjælpe med opvarmning af stuen. Til gengæld er den meget ukompliceret. Det eneste, du skal gøre med en vægmonteret biopejs, er at montere den på væggen. Så fylder du brandekarret op med bioethanol og tænder op.
Bioethanol brænder uden at efterlade rester. Derfor behøver du ikke tænke på rengøring af din biopejs.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.