San Francisco – Vidste du dette?

San Francisco ligger i det nordlige Californien i USA og er en vigtig finansiel og kulturel metropol. Byen er ophav til mange spændende vidtrækkende strømninger i verden inden for deleøkonomi, alternativ livsstil og mange andre nyere fænomener. Byens berømte kendemærke den røde hængebro ”Golden Gate” er en velkendt feature i mange film, der foregår i San Francisco.

San Francisco er en gammel by. Man har fundet udgravninger der daterer helt tilbage til 3000 år BC. De første europæere, der kom til San Francisco var spaniere. Byen blev senere en del af Mexico, men i 1846 kom byen under USA’s styre.

Byen ligger ved kysten lige ud til Stillehavet og byder mange, lange og smukke kyststrækninger og strande. Desuden ligger byen i et bjergrigt område og har et tempereret klima. Derfor skal man ikke forvente en varm sommer, hvis man besøger San Francisco i sommertiden. Men selvfølgelig kan det godt blive varmt inde i byen.  San Francisco er på grund af sin beliggenhed og sine omgivelser ofte indhyllet i tætte tågebanker.

Byen er meget tæt befolket og rummer stor etnisk diversitet. De fleste indbyggere taler engelsk som deres primære sprog, men andre sprog brugt i byen inkluderer spansk, tagalog, kinesisk, russisk, vietnamesisk, italiensk, tysk og andre. Byen rummer altså som enhver anden stor metropol mange forskellige kulturer og sprog og er uden tvivl et besøg værd.

En af de smukkeste byer

San Francisco er smuk med sine mange bakkede gader og avenuer. Dens blandede arkitektoniske bygninger gør den til en virkelig seværdighed og dens mange maleriske gadehjørner med facader i vidunderlige farver gør den utroligt charmerende. Der er mange byer i USA, der ikke er nogen fornøjelse at gå rundt i, men San Francisco er på grund af sin specielle udformning og arkitektur virkelig hyggelig at gå rundt i. Der er masser af små hyggelige gader, smukke boulevarder og så videre, så som fodgænger er man ikke nær så generet af trafikken som man er i mange store byer.

Byen har som sagt et meget rigt kulturelt islæt. Der er mange virkelig hyggelige små cafeer og restauranter i byen. Noget man som europæer måske sætter ekstra meget pris på. San Francisco er centrum for frihedsaktivisme qua sin internationale karakter og således er der rigtig mange nytænkere, der slår sig ned i San Francisco. Græsrodsaktivismen i byen er blandt andet inspireret af beat-forfatterne og kunstnerne fra 1950’erne.

Demokratiet hersker i San Francisco

Byen er suverænt demokraternes by rent politisk. Byen er også LGBT-venlig i modsætning til andre metropoler i verden. Der er blevet afholdt pride-parader i San Francisco siden 1972. Der er også en meget stærk miljøforkæmperbevægelse i byen.

Er man kulturelt interesseret er der mange muligheder. Man kan besøge San Franciscos operahus eller ballet, eller man kan høre byens symfoniorkester spille. Museer er der nok af. Man kan besøge byens kunstmuseum SFMOMA, eller man kan besøge museet for asiatisk kunst eller byens planetarium eller akvarium.

Bæredygtig arkitektur er også populært i byen, hvilket man kan se på byens naturhistoriske museum, der har det der kaldes et levende tag. San Francisco er altså foregangsby for rigtig mange forskellige ideer og det er en af de ting, der gør byen så interessant. Er man videnskabeligt interesseret kan man med fordel besøge byens eksperimentarium. Et af byens andre berømte attraktioner er selvfølgelig Alcatraz, det berømte fængsel som ingen kunne flygte fra.

Der er helt bestemt også noget for naturentusiaster. Der er en hel række af smukke parker i området omkring byen samt virkelig fantastiske kyststrækninger. Hele området omkring San Francisco er del af et naturrekreationsområde, så det skorter ikke på smukke naturomgivelser. I byen findes over 220 parker. Der er også botaniske haver i byen og en stor zoologisk have.

Mulighederne for at benytte sig af offentlig trafik er ret gode i byen efter amerikansk standard. Der er sporvogne i hele byen, som fungerer akkurat ligesom busser eller S-tog. Derudover er der busser. Byen er også velegnet til cykling og som sagt virkelig behagelig for fodgængere. Mange lokale bruger bildeling som en effektiv måde at komme fra sted til sted.

Er man interesseret i at shoppe kan man også sagtens gøre det. Man kan for eksempel besøge byens chinatown, der er meget stort. Her kan man finde en mængde håndlavede skatte og hvis man skal købe en drage er det bestemt stedet at tage hen. Der er selvfølgelig tusindvis af andre muligheder, når det kommer til shopping i SF.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.